Donker Witbier

Witbier is hetzelfde als tarwebier. Het komt voor in de kruidige Belgische vorm met ongemoute tarwe en met toevoeging van kruiden en sinaasappelschillen en een Duitse variant die gebrouwen is met gemoute tarwe en zonder verdere toevoegingen. De Belgische variant is licht zurig en kruidig van smaak en troebel. Er bestaan Duitse versies met gist die troebel zijn en er zijn versies die gefilterd zijn en daardoor helder (kristal). Deze bieren zijn fris en licht wrang. Witbier hoeft niet per definitie blond te zijn. Sommige Duitse versies zijn donker en worden doodleuk 'Weissbier Dunkel' (donker witbier). Duitser gebruiken de term witbier (Weissbier) en tarwebier (Weizenbier) door elkaar.

Overzicht van beschreven bieren van dit soort
Land Naam  Waardering Alcohol% datum toegevoegd
Duitsland  Andechser Dunkles Weissbier 5,0 %  11-08-2006 
Duitsland  Aventinus 8,0 %  13-07-2005 
Duitsland  Der Weisse Bock 7,2 %  25-03-2007 
Duitsland  Dunkler Hirsch 5,2 %  26-07-2004 
Nederland  Grunn Hail en Zegen 6,0 %  23-11-2004 
Duitsland  Maisel's Weisse Dunkel 5,2 %  27-07-2004 
Duitsland  Unertl Weißbier 4,8 %  31-05-2005